woensdag 19 februari 2014

In welk gerechtelijk arrondissement moet je de erkenning van een buitenlandse akte van burgerlijke stand vragen?

Wanneer een administratie (gemeente, DVZ...) weigert een buitenlandse akte van burgerlijke stand (bijv. huwelijksakte) te erkennen, kan men bij eenzijdig verzoekschrift de erkenning vragen aan de rechtbank van eerste aanleg, burgerlijke kamer.

In principe moet de aanvraag worden ingediend :
  • in het gerechtelijk arrondissement van de woonplaats/verblijfplaats van de aanvrager
  • in het gerechtelijk arrondissement van de woonplaats/verblijfplaats van de verweerder
  • bij het ontbreken van woon- of verblijfplaats in België kan de verzoeker zich wenden tot de rechtbank van eerste aanleg van het arrondissement Brusse
In het geval van de aanvraag tot erkenning van een buitenlandse huwelijksakte, gebeurt dit per eenzijdig verzoekschrift en is er geen verweerder.

Een arrest van de rechtbank van eerste aanleg te Brussel sprak op 16.07.2013 een vonnis uit met gedetailleerde uitleg hierover.

Eerste geval:

De buitenlandse echtgenoot die in het buitenland verblijft vraagt de erkenning van buitenlandse burgerlijke akte van burgerlijke stand.

Aangezien hij geen woon- of verblijfplaats in België heeft, mag hij dit doen in het arrondissement Brussel.

En dit ongeacht de woon- of verblijfplaats van de in België verblijvende echtgenoot.

Tweede geval :

Beide echtgenoten dienen een gezamenlijk verzoekschrift in voor de erkenning van buitenlandse akte van burgerlijke stand. Een echtgenoot verblijft in het buitenland, de andere in België.

Er is geen voorrang van het adres van de echtgenoot die in België verblijft ten opzichte van het adres van de echtgenoot in het buitenland verblijft. Het verzoekschrift moet dus niet ingediend worden in het gerechtelijk arrondissement van de woon- of verblijfplaats van de echtgenoot die in België verblijft.

De aanvraag mag in het arrondissement Brussel worden ingediend .

Nut:

In de gevallen waarin reeds een gerechtelijk onderzoek naar schijnhuwelijk werd uitgevoerd in een ander arrondissement dan Brussel en het parket een negatief advies gaf, kan het nuttig zijn om het verzoek om erkenning van het huwelijk in Brussel te vragen.

Er zijn gerechtelijke arrondissementen waar de jacht op schijnhuwelijken feller is dan in Brussel. Als u de aanvraag indient in het gerechtelijk arrondissement van de in België verblijvende echtgenoot, dan weet je al op voorhand dat het advies van het parket negatief zal zijn. En er zijn een paar arrondissementen waar de rechters bijna zeker het advies van het parket opvolgen. Het risico dat de erkenning van het huwelijk geweigerd wordt is dan groter.

Door de procedure in Brussel in te leiden loop je het risico dat de rechter een nieuw onderzoek naar schijnhuwelijk aan de Procureur des Konings (PK) vraagt. Maar... de kans bestaat dat de conclusie van deze PK verschillend is dan dat van de PK die het eerste onderzoek uitvoerde. Daarmee vergroot je je kansen op de erkenning van het huwelijk door de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Bron:

16.07.2004 - Wet houdende het Wetboek van internationaal privaatrecht (IPR), art. 23
16.07.2013 - Vonnis Rechtbank van eerste aanleg te Brussel