dinsdag 1 juli 2014

Informeren van DVZ bij hulpaanvraag aan OCMW

De POD Maatschappelijke integratie kan de DVZ informeren over bepaalde categorieën van vreemdelingen die hulp vragen aan het OCMW.

Dit kan als gevolg hebben dat de DVZ een verblijfsvergunning weigert of intrekt omdat aan de voorwaarden van gezinshereniging niet meer voldaan wordt of omdat de vreemdeling een onredelijke last voor de sociale hulp uitmaakt

Hoe:

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is de administratie die toegang verleent tot de verschillende administratieve databanken in België.

Deze heeft de DVZ toestemming gegeven om de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid te consulteren.

Wie is betrokken?

  • Unieburgers en hun familieleden die een verblijfsrecht hebben van meer dan drie maanden (E of F kaart) en die:
    • minstens 90 dagen leefloon hebben ontvangen, of
    • leefloon genieten terwijl zij voorheen maatschappelijke dienstverlening (bijlage 19 of 19ter) hebben ontvangen.
  • Personen die een verblijfsrecht hebben op basis van gezinshereniging met een Belg (E of F kaart) en die:
    • minstens 90 dagen leefloon hebben ontvangen, of
    • leefloon genieten, terwijl zij voorheen maatschappelijke dienstverlening (bijlage 19 of 19ter) hebben ontvangen.
  • Personen die een beperkt verblijfsrecht hebben op basis van gezinshereniging met een derdelander (A kaart), die 4 maanden maatschappelijke dienstverlening (met inbegrip van ‘artikel 60 tewerkstelling’) hebben genoten.
  • Derdelanders die een verblijfsrecht hebben op basis van studies (A kaart) en die 4 maanden maatschappelijke dienstverlening (met inbegrip van ‘artikel 60-tewerkstelling’) hebben genoten.

De volgende categorieën zijn eveneens betrokken maar door technische problemen wordt de informatie op dit ogenblik nog niet doorgegeven:

  • Unieburgers en hun familieleden met een bijlage 19 of 19ter en maatschappelijke dienstverlening (met uitzondering van ‘artikel 60-tewerkstelling’). Zodra dit technisch mogelijk is, zal de gegevensoverdracht wel plaatsvinden.
  • Familieleden van Belgen met een bijlage 19/19ter en maatschappelijke dienstverlening (met inbegrip van ‘artikel 60-tewerkstelling’). Zodra dit technisch mogelijk is, zal de DVZ de door de POD MI bezorgde persoonsgegevens wel raadplegen. 
  • Familieleden van een derdelander die een aanvraag tot gezinshereniging hebben ingediend. Zodra dit technisch mogelijk is, zal de DVZ de door de POD MI bezorgde persoonsgegevens wel raadplegen.

Opmerking:

De OCMW's moeten de aanvragers informeren van het risico dat hun verblijfsvergunning kan worden geweigerd of ingetrokken door de DVZ indien ze sociale hulp vragen.

Maar de OCMW's moeten wél de sociale hulp geven.


Voor verdere inlichtingen of vragen kan je terecht op het Hulpforum Gezinshereniging België

Ook interessant: