vrijdag 27 februari 2015

Wie is vrijgesteld van arbeidsvergunning?

Vreemdelingen kunnen in bepaalde gevallen vrijgesteld zijn van arbeidsvergunning.

Dat betekent dat zij geen arbeidsvergunning moeten vragen vooraleer zij in België mogen werken.

1. Onderdanen van de Europese Economische Ruimte (uitgezonderd Kroaten) en Zwitserland

Buitenlanders hebben geen arbeidskaart nodig als ze afkomstig zijn uit de volgende landen: Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Spanje, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Nederland, Polen, Portugal, Tsjechië, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, Slowakije, Slovenië, Zweden, Zwitserland.

2. Werknemers die wettig in België verblijven en tot bepaalde categorieën behoren

U hebt als buitenlandse werknemer geen arbeidskaart nodig als u wettig in België verblijft en behoort tot een van de specifieke categorieën werknemers beschreven in artikel 2 en artikel 38ter § 3 van het Koninklijk Besluit van 9 juni 1999 houdende de uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers.

Deze vrijstelling geldt van rechtswege. Dit wil zeggen dat er geen bijkomende administratieve formaliteiten moeten vervuld worden (noch door de werknemer, noch door de werkgever) en dat er ook geen attesten van vrijstelling afgeleverd worden.

Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om na te gaan of de buitenlandse werknemer voldoet aan de voorwaarden van de vrijstelling. Als dit het geval is mag de Belgische werkgever onmiddellijk de buitenlandse werknemer in dienst nemen. In sommige gevallen is er een bericht van aankomst nodig.

Voor drie categorieën is een bericht van aankomst vereist:
  • Postdoctorale vreemdelingen die fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uitvoeren in een gastuniversiteit zoals beschreven in art. 2.25: de universiteit moet de bevoegde overheid informeren ten laatste een maand na aankomst.
  • Buitenlandse werknemers die een opleiding volgen in de Belgische zetel van de multinationale groep zoals bedoeld in art. 2.29: de onderneming die de opleiding organiseert, moet de bevoegde overheid in kennis stellen uiterlijk bij aanvang van de opleiding.
  • Kaderleden of leidinggevend personeel tewerkgesteld in het hoofdkwartier van de onderneming zoals omschreven in art. 2.33: het hoofdkwartier moet de overheid inlichten uiterlijk bij aanvang van de tewerkstelling van de persoon in kwestie.

3. Werknemers die toegelaten zijn voor een onbeperkt verblijf

Algemeen geldt dat je in het bezit moet zijn van het bewijs van aanvraag (bijlage 19, 19ter...) en bewijs van immatriculatie (voorlopige verblijfskaart).

Hier vind je in detail alle gevallen met uitleg:
Vrijgestelde buitenlandse werknemers

Bron: 9 JUNI 1999. - Koninklijk besluit houdende de uitvoering van de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers.
Voor verdere inlichtingen of vragen kan je terecht op het Hulpforum Gezinshereniging België

Ook interessant: